Zwanger

Checklist per trimester

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken en deze periode wordt verdeeld in drie periodes van drie maanden (trimesters). Per trimester geeft Het kraamkloppertje graag meer informatie over de veranderingen van je lichaam, over de groei en ontwikkeling van je baby en over de praktische kant. Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal zaken die je moet regelen voor de bevalling en de periode daarna.

Het kraamkloppertje geeft je een overzicht van de trimesters en een overzicht van voorbereidingen die je kunt doen per periode.

Het eerste trimester (0-14 weken)
Het tweede trimester (14-27 weken)
Het derde trimester (27-40 weken)

Het eerste trimester (0 - 14 weken)

In de eerste periode vinden er verschillende mooie en belangrijke gebeurtenissen plaats. O.a. de bevruchting, het uitblijven van je menstruatie en de uitslag van je zwangerschapstest. Wanneer je graag zwanger wilt worden, is het verstandig om al extra foliumzuur te slikken, het verkleint de kans op afwijkingen zoals en open ruggetje of een open gehemelte. Het advies om met foliumzuur te beginnen wordt gegeven vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden tot acht weken na de bevruchting.

Buik 21 dagen

5 weken

Je hebt de zwangerschapstest gedaan en wat blijkt?? je bent zwanger! Van harte gefeliciteerd!
Vanaf dit moment kun je je aanmelden bij Moeders voor Moeders. Deze stichting zamelt urine in van zwangere vrouwen en met het HCG-hormoon dat daarin zit, kan een geneesmiddel gemaakt worden dat de eisprong stimuleert. Zo kun je andere vrouwen helpen om zwanger te worden! Aanmelden kan vanaf het moment dat je overtijd bent tot en met de 11e week van de zwangerschap. (dit omdat alleen de eerste vier maanden van de zwangerschap het HCG-hormoon in je urine zit). Je bent nog maar nét zwanger en toch zal je nu al dingen moeten regelen met betrekking tot kraamzorgen evt. kinderopvang ook al lijkt dat nu nog heel ver weg!

Buik 1maand

Checklist:

  • Doe mee met Moeders voor Moeders en meld je aan; dit kan natuurlijk ook telefonisch 088-2780000
  • Neem contact op met een verloskundige praktijk bij jou in de regio en maak een afspraak
  • Meld je aan voor kraamzorg
  • Vergeet niet je tandarts bij je eerst volgende bezoek in te lichten (dit in verband met het maken van röntgenfoto's bijvoorbeeld)
  • Licht je zorgverzekeraar in, ook met betrekking tot de aanvraag van een kraampakket
  • Vraag informatie aan voor kinderopvang en informeer naar eventuele wachtlijsten.

 

6 weken

Je kindje (ook wel embryo genoemd) is ongeveer 15 millimeter `groot` en langzaam veranderthet bevruchte eitje in een meer herkenbare vorm, namelijk van een mini-mensje.

Ook het hoofdje begint al duidelijk sporen van een gezicht te vertonen: oogjes, neus en mond zijn al te herkenen. In deze eerste weken ontwikkeld ook het oor zich, waarbij onder andere het gehoor-kanaal en trommelvliezen aangelegd worden. Dit gebeurt overigens allemaal inwendig, uitwendig is nog niets te zien van het oor.

Ook de ribben beginnen te groeien en het het hartje klopt nu tweemaal zo snel als dat van jou, zo'n 140 tot 150 slagen per minuut.

Buik 2maand

8 weken

Vanaf deze periode spreken we niet meer van een embryo maar over een foetus.Het is de afgelopen twee weken behoorlijk gegroeid en is nu ongeveer 4 centimeter lang.Wat is er verder allemaal gebeurt:

  • De foetus zweeft nu vrij rond in het vruchtwater en is via de navelstreng verbonden met jou.
  • Alle organen zijn nu aanwezig, maar kunnen nog niet functioneren dat gebeurt in een later stadium.
  • De ingewanden beginnen te groeien
  • Het kindje kan de armpjes en beentjes een beetje bewegen doordat de spieren beginnen te werken, ook de vingertjes worden gevormd.
  • De aanleg van hersenen en ruggenmerg is al bijna af. In de zich ontwikkelende hersenen en het zenuwstelsel begint elektrische activiteit. Waren tot nu vooral het hart en de hersenen belangrijk voor de ontwikkeling van de baby.

Buik 2maand

 

Checklist:

Eindelijk is het zo ver: je gaat voor het eerst naar de verloskundige! Dit bezoek vindt meestal plaats rond de 8-11e week van je zwangerschap en je krijgt je eerste echo. Zo kan de verloskundige niet alleen de duur van je zwangerschap vaststellen, maar kan ze ook zien of je eventueel in verwachting bent van een meerling.

10 weken

De baby is nu ongeveer 5 centimeter groot en ongeveer 5 gram. Hij of Zij is nu compleet, alle organen zijn in principe klaar en hoeven alleen nog maar te groeien. Ook het nekje begint zich te ontwikkelen.De tandaanleg voor alle melktanden is al aanwezig. In principe kan het hartje nu worden gehoord met een Doppler (doptone) apparaat, dit is een bijzondere ervaring als je dat voor het eerst hoort! Echter, als de baarmoeder nog niet groot genoeg is en de baby achter het schaambot verscholen zit zal de verloskundige het niet makkelijk kunnen laten horen.

Checklist:

  • Je mag stoppen met het slikken van extra foliumzuur
  • Vanaf deze week kun je je inschrijven voor een zwangerschapscursus zoals zwangerschapsgym of -yoga

3 maanden

De foetus is nu ongeveer 8 centimeter groot en weegt gemiddeld zo'n 28 gram. Ondanks dat het nog zo klein is gebeurt er van alles: het beenmerg, het mild en lever hebben nu de taak van de dooierzak overgenomen en bloedlichaampjes worden zelfstandig aangemaakt. Omdat de spieren redelijk sterk zijn kan Het kindje nu met zijn beentjes schoppen, handjes samen knijpen tot een vuistje en kan het hoofdje draaien. Ook de ribben zijn al flink ontwikkeld. Je kindje kan zich nu verplaatsen, wanneer het te druk op de buik te groot wordt zoekt het een rustiger plekje waar het minder druk is.

Buik 3maand

5 maanden

Je kindje is weer behoorlijk gegroeid afgelopen maand en is ongeveer 23 centimeter groot en weegt gemiddeld 380 gram. Aan je buikomvang zal je dit ongetwijfeld kunnen zien.

Rond deze periode kan je je kindje ook voor het eerst goed gaan voelen, de kracht waarmee hij/zij schopt en draait is inmiddels zo sterk dat dit niet onopgemerkt gebeurt. De hersenen ontwikkelen zich de komende periode snel. De baby kan nu licht en donker onderscheiden en geluiden horen. Er dringen geluiden van de buitenwereld tot hem door, maar alles wordt gedempt door het vruchtwater. Bovendien maken de ingewanden van de moeder een enorm lawaai. Maar toch zal de baby ook na zijn geboorte geluiden van herkennen die hij in de baarmoeder heeft gehoord en daar rustig van worden: moeders stem, haar hartslag...

Zo kan je kindje nu reageren op geluiden, licht en jouw lichamelijke inspanning. Bij harde geluiden kan het kindje reageren door te draaien of te schoppen. Uit onderzoek is gebleken dat je kindje nu ook kan voelen, wanneer je het onder de voetjes zou kietelen, trekt het de beentjes op.

Buik 5maand

Het derde trimester (28 - 40 weken)

De laatste drie maanden van je zwangerschap! Nu gaat het toch echt bijna gebeuren! Je zult merken dat een aantal lichamelijke activiteiten steeds zwaarder worden om te doen en dat je sneller vermoeid bent omdat je waarschijnlijk een aantal kilo's zwaarder bent geworden. Wanneer je kindje nu al geboren zou worden, is het levensvatbaar. Om je goed voor te bereiden op de bevalling en de periode daarna, zal je in deze laatste weken waarschijnlijk nog wel één en ander moeten (en willen) regelen.

6 maanden

Je kindje is nu ongeveer 35 centimeter groot en  gemiddeld ongeveer 720 gram. In deze maand gaan de neusgaten open en is het ademhalingsorgaan volledig ontwikkeld, het is nog heel zwak en wordt daarom nog niet gebruikt. Rond deze tijd je kindje ook voor het eerst op z'n duim zuigen. Deze zuigreflex ontstaat doordat bij het bewegen de handjes de lippen even aanraken. Naarmate je kindje ouder wordt kan duimzuigen steeds vaker voorkomen.

Buik 6maand

Checklist:

  • Geboortekaartjes regelen
  • Geboorteplan opstellen.

7 maanden

Je kindje is inmiddels ongeveer zo'n 38 centimeter groot en weegt gemiddeld ongeveer 1300 gram. Door de groei is de ruimte in je baarmoeder krapper aan het worden en neemt de hoeveelheid vrucht-water af. Je kindje wordt in deze laatste weken zo'n 150 tot 200 gram per week zwaarder.

Om het spijsverteringskanaal alvast te oefenen, slikt het zo nu en dan wat vruchtwater in. En ook beweegt je kindje voortdurend, gaat het toch steeds vaker met het hoofdje naar beneden liggen. De meest gunstige houding en natuurlijke ligging voor de bevalling.

Buik 7maand

Checklist:

  • Zet het bed op klossen - of je nu thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, je bed moet verhoogd worden tot ongeveer 70 centimeter. Deze klossen kun je lenen bij een thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt. Kan je bed niet verhoogd worden of heb je een waterbed, zorg dan voor een ander bed!
  • Rond de 38ste week krijg je bezoek van één van onze medewerkster die de intake doen. Tijdens dit gesprek krijg je informatie over de bevalling en kraamtijd en wat je bij dat laatste van ons kunt verwachten. Eventuele vragen kun je natuurlijk ook gelijk aan haar stellen. In overleg en met behulp van het Landelijk Indicatieprotocol bepaalt zij ook het aantal uren kraamzorg dat je van kraambureau Het kraamkloppertje zult krijgen, zodat jullie volop kunnen genieten van deze bijzondere periode!

8 maanden

Je kindje is nu ongeveer 40 centimeter en ongeveer gemiddeld zo'n 2500 gram en groeit nog iedere dag. Je kunt nu goed merken wanneer je kindje waker is omdat het nu heel druk beweegt of uitrust. Je kindje ligt nu voortdurend met z'n hoofdje naar beneden en draait zich af en toe nog om, maar na een korte tijd gaat je kindje toch weer met z'n hoofdje naar beneden liggen.

Buik 8maand

Checklist:

  • Zet een koffertje met noodzakelijke spulletjes klaar voor als je (onverwacht) in het ziekenhuis gaat bevallen
  • Stel een telefoonlijst op wie je moet bellen als de bevalling gaat beginnen.

9 maanden

Je kindje is klaar om (eindelijk) kennis te gaan maken met de buitenwereld. De afgelopen 8 maanden heeft het heel veel verschillende ontwikkelingen doorgemaakt om te zijn wat het nu is: een wonder!

Buik 9maand