Kraamzorg

Gespecialiseerde kraamzorg van het kraamkloppertje

Naast de reguliere kraamzorg kunnen jullie ook bij Het kraamkloppertje terecht voor gespecialiseerde kraamzorg.

Bij gespecialiseerde kraamzorg kun je denken aan:

  • de zorg voor een te vroeg geboren kindje
  • de zorg voor een cliënt waarvan het kindje voor of kort na de geboorte is overleden
  • de zorg voor een moeder met een specifieke indicatie
  • de zorg voor een kindje met een handicap
  • de zorg voor een meerling
  • de zorg voor een adoptiekindje

Zorg voor een adoptiekindje

Wanneer ouders een kindje hebben geadopteerd staan ze vaak niet stil dat ze nog in aanmerking kunnen komen voor kraamzorg. Juist voor deze groep kan kraamzorg heel belangrijk zijn.Het kraamkloppertje helpt ook deze gezinnen bij de start van dit bijzondere ouderschap.

(Neem vooraf contact met je zorgverzekeraar op om zeker te zijn dat deze vorm van zorg vergoedt wordt).

De zorg voor een cliënt waarvan het kindje voor of kort na de geboorte is overleden

Het is een zeer ingrijpende gebeurtenis wanneer je kindje voor of kort na de geboorte overlijdt. Juist in deze bijzondere situatie is het fijn als je kunt rekenen op hulp waar je op dat moment behoefte aan hebt.Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld  opvang, verzorging en ondersteuning van jou, je partner en eventuele kinderen.

De zorg voor een kindje met een handicapWanneer je bevallen bent van een kindje met een handicap, dan verblijven jullie de eerste periode in het ziekenhuis. Bij thuiskomst is de wettelijke termijn voor kraamzorg (tot maximaal 10 dagen na de bevalling) meestal al voorbij , terwijl juist in die situaties bij thuiskomst ook nog behoefte aan extra hulp is. Het kraamkloppertje biedt gespecialiseerde hulp en zorg, afgestemd op de aard van de beperking.

De zorg voor een te vroeg geboren kindjeAls je kindje te vroeg geboren wordt, gebeurt het vaak dat je  wat langer in het ziekenhuis moet blijven. Om die reden kan het zijn dat bij thuiskomst de wettelijke termijn voor kraamzorg (tot maximaal 10 dagen na de bevalling) al voorbij is. Toch kan het prettig zijn om kraamzorg te ontvangen om de overgang van ziekenhuis naar de thuis-situatie soepel te laten verlopen. Deze vorm van zorg wordt ook wel couveuse nazorg genoemd. Onze kraamverzorgende helpen je graag en zijn ook geschoold om deze vorm van zorg te kunnen beiden. Het is wel verstandig om in deze specifieke situatie contact op te nemen met je zorgverzekeraar en je te laten informeren over de hoeveelheid uren kraamzorg die je eventueel nog mag ontvangen. Als je wilt kunnen wij daar bij helpen.

De zorg voor een moeder met een specifieke indicatieIn sommige situaties kan van tevoren ingeschat worden dat de zorg voor het gezin extra aandacht en hulp nodig heeft wanneer er een kindje geboren is. Zo kan een goede start gemaakt worden voor moeder én kind. Deze extra zorg is vooral geschikt voor moeders met een lichamelijke handicap, tienermoeders, moeders met een psychiatrische diagnose of voor moeders met een alcohol- of drugsprobleem.

De zorg voor een meerlingDe geboorte van een meerling is mooie bijzondere belevenis die  voor veel ouders vooral praktische vragen op roept.  Onze kraamverzorgenden geven allerlei nuttige tips en adviezen, gericht op de verzorging van jullie kindjes.