Bevalling

Plaats van bevallen

Waar wil je bevallen

Sommige vrouwen vinden het lastig om een keuze te maken voor de locatie van de bevalling. Op zich hoeft deze keuze niet moeilijk te zijn. Het gaat erom waar jij je prettig bij voelt. Belangrijk is dat je alle opties nagaat en uitleg krijgt over de verschillende mogelijkheden.

Thuis bevallen

Bevallen in een vertrouwde omgeving kan voor veel vrouwen een reden zijn om thuis te bevallen. Bij een thuisbevalling leidt je eigen verloskundige de bevalling en assisteert een kraamverzorgende de verloskundige.

Thuis bevallen mag als er in de zwangerschap geen complicaties zijn en het medisch verantwoord is. Je verloskundige kan hier meer info over geven.

Bevallen in het Spaarne gasthuis Zuid

U kunt zich hiervoor aanmelden bij Rondom Zwanger. Bij Rondom Zwanger werken de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis nauw samen met verloskundigen en kraamzorgorganisaties uit de regio. In overleg met je verloskundige wordt afgesproken wanneer je naar het bevalcentrum gaat. Daar wordt je opgevangen door een kraamverzorgende. De verloskundige spreekt met je af wanneer ze naar het bevalcentrum komt. Na de bevalling krijg je alle tijd om bij te komen, lekker te douchen en je klaar te maken voor je vertrek naar huis.

Ziekenhuis bevalling

Het kan ook zijn dat er geen keuze gemaakt kan worden omdat je een medische indicatie hebt voor de bevalling. Bijvoorbeeld als je kindje in stuit ligt of een keizersnede bij je vorige kindje.

In dat geval kan het zijn dat je gaat bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog.