Bevalling

Signalen

Hoe weet je of de bevalling begint?

Na ongeveer 9 maanden is dan het eindelijk zover..... Je baby wordt geboren! Maar hoe weet je nu of de bevalling echt begonnen is. Er zijn verschillende signalen die dat duidelijk maken De signalen kunnen verschillen per persoon maar kunnen ook verschillend zijn bij per bevalling.

De eerste signalen

De eerste signalen kunnen zich een paar weken voor de bevalling al aandienen. Je kindje kan in je bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en kan soms zelfs een scherpe pijn uitstralen. Door het indalen gaat het hoofdje van je baby 'vastzitten' en kan het helemaal niet meer draaien. Je zult merken dat als je kindje indaalt, je weer wat vrijer kunt ademhalen; dit komt omdat je baarmoeder wat lager komt te liggen. Daarnaast kun je wat slijmerige afscheiding soms vermengd met wat bloed verliezen. Dit komt door de verandering aan de baarmoedermond (ofwel cervix). Ook diarree is één van de signalen: door de productie van prostaglandines (stoffen die zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder) kun je last krijgen van diarree. 

De echte start van je bevalling

De hierboven genoemde signalen geven aan dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling. De signalen die hieronder genoemd worden geven aan dat je bevalling echt gaat beginnen!

  • Je verliest de slijmprop
  • De vliezen breken
  • De weeën beginnen

Weet je niet helemaal zeker of de bevalling echt begonnen is, bel dan gerust je verloskundige of gynaecoloog; zij kunnen je het beste advies geven.